Zgodovina

ZAČETKI

Plesna skupina Pume je začela svojo plesno pot leta 2002 na Osnovni šoli Antona Žnideršiča v Ilirski Bistrici pod vodstvom trenerke Mojce Klanšček Macarol. Takrat so dekleta v dveh skupinah sodelovala na tekmovanjih plesnih, navijaških in akrobatskih skupin v okviru Šolske košarkarske lige (ŠKL).
Pume so leta 2006 postale članice Zveze show skupin Slovenije (danes Cheerleading zveza Slovenije oz. CZS) in se tako prvič kot samostojna plesna skupina predstavile na državnem tekmovanju. Pod okriljem ŠKL-ja je istega leta še vedno delovala osnovnošolska skupina Pumice, ki ji je uspelo na finalnem tekmovanju doseči 3. mesto. Uspeh deklet je pritegnil pozornost številnih učenk in tako se je leta 2007 plesna dejavnost razširila tudi med dekleta nižjih razredov osnovne šole, ki so se pod vodstvom starejših plesalk oblikovale v tri skupine: Pumice, Mini Pume in Mini Pumice.

USTANOVITEV ŠD FREIA

Dve sezoni so Pume delovale pod okriljem Košarkarskega kluba Plama Pur. Leta 2008 so sklenile stopiti na samostojno plesno pot in tako ustanovile Športno društvo Freia, ki ga že več kot deset let vodi Mojca Klanšček Macarol. Plesalke so se začele predstavljati na tekmovanjih v tujini, prvič z udeležbo na prvenstvu Beach Cup v Berlinu leta 2008 in 2009. Leto pozneje je dekletom v Parizu uspelo osvojiti naslov evropskih podprvakinj v kar dveh kategorijah, jazz ter hip hop pari. Prvo zlato medaljo v tujini so dekleta osvojile leta 2014 na odprtem navijaškem, akrobatskem in plesnem prvenstvu Bosne in Hercegovine.

DANES

V naslednjih letih do danes se je obseg letnega načrta ŠD Freia precej povečal. Plesalke so se razdelile v več skupin glede na različne starostne razrede (baby, mini, otroci, mladinci, člani), preizkušajo se v različnih plesnih stilih (pom, jazz, hip hop itd.) in kategorijah (skupine, trio, pari, solo). Dekleta nastopajo na različnih kulturnih in športnih prireditvah, prirejajo lastne interne in javne plesne predstave, glavni cilj pa so plesna tekmovanja. Letno sodelujejo na vsaj treh tekmah, ki jih prireja slovenska zveza CZS, članske, občasno tudi mladinske, skupine in pari pa redno tekmujejo tudi v tujini, predvsem v sosednjih državah (Hrvaška, Italija, Avstrija). Največji dosedanji uspeh sta dve bronasti medalji s svetovnega prvenstva v Rimu v kategoriji članskih open in modern parov leta 2017. V društvu so ponosni tudi na dve mladinki, ki sta z novogoriško skupino Dolls na ECU evropskem prvenstvu 2018 na Finskem osvojili tretje mesto v kategoriji hip hop mladinskih skupin. Ponosni smo tudi na tri zlata odličja (v kategorijah članskih lyrical skupin ter mladinskih open in jazz parov), eno srebrno (v kategoriji mladinskih open parov) ter nagrado članske skupine za najboljše plesne talente dneva, ki so jih prejele naše plesalke na svetovnem prvenstvu Worlds dance talents cup v Bergamu, Italija.

Več o tekmovanjih glej zavihek Dosežki.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.